Vedspis, både praktiskt och mysigt

Idag vill vill gärna ha både det moderna och kanske även inslag av det som är gammaldags i våra nya kök. Det som är gammaldags och kanske nostalgi betyder mycket för känslan i rummet.

Mat smakar bättre ute i naturen och att laga mat över en öppen eld är en härlig känsla. Att få in elden i hemmet, att känna värmen, se lågorna, och höra elden spraka, är något som många verkligen uppskattar och tycker är mysigt.

Det är inte alltid lika mysigt med eventuell röklukt och om det är svårigheter att anpassa temperaturer. Så de flesta är glada över och njuter av, eller kanske till och med tar för givet, alla de moderna funktioner som vi har i dagens kök.

När du har varit ute och rest, så har du om du har besökt olika hem, kanske fått se och uppleva hur köksstandarden kan variera. Vid förra sekelskiftet i Sverige så var också standarden på kök långt ifrån dagens.

Idag vill vi att våra kök är både funktionella, hållbara, med hög kvalitet, och snygga/vackra. Vi lagar mat, umgås och arbetar i våra kök, så drömmen är kanske ett stort kök, eller en öppen planlösning. Köket har nog också blivit lite av en statuspryl, något vi kanske gärna visar upp för andra. Även om köket är litet och förutsättningarna att förnya små, så finns det många saker man kan göra med enkla medel, för att förnya och förbättra. I slutänden så är det hemkänslan och charmen som räknas.

Här kommer bilder på kök där kunden har valt att bevara eller installera en gammaldags vedspis, eller en kamin. Och visst skapar det en mysig känsla i köket.

Vedspisen, med sprakande och värmande lågor, till höger om den moderna spishällen.

Kaminen ligger i anslutning till köket, och här blir det mysigt att tända en värmande brasa.

Praktiskt om det skulle bli strömavbrott. I köket finns också moderna spisar och ugnar.

Vedspisen i fokus, är det i det här charmiga köket, med en mindre spishäll till vänster och en modern ugn till höger.

Charmigt med vedförvaring i köket.

Moderna funktioner och gammaldags charm i det här vackra köket.

Vedspisen har här fått en extra snygg bakgrund, från kundens hemland. Det är detaljerna som skapar hemkänslan.

Moderna vitvaror har vi i det här köket, ugnar i pelare, till vänster om den vackra vedspisen.

Underbart kök på sommarstället, där det moderna och det gammaldags charmiga samsas i köket. Ugnar i pelare, en spishäll och en vedspis.

Vedspis, både praktiskt och mysigt2021-06-15T12:01:17+02:00

Laga mat – Äta – Umgås – Arbeta

KÖKSÖN EN MÖTESPLATS I KÖKET

Här med lantlig charm

Köksö

Med fokus på umgänge och arbetsyta

Köksö

Med en bänkskiva av högsta kvalitet

Köksö med bänkskiva i granit

Underbar köksö

Här med extra allt

Köksö med vinkyl

Köksö med hyllor, vitringlas mm

Här med en bänkskiva i trä, som ger värme till köket

Köksö med bänkskiva i trä

Bänkskiva i trä

Köksö med rustik bankskiva

Varför inte lägga spishällen i köksön?

Köksö med spis och fiffiga fack

köksö och spishäll

Med en gammaldags och charmig porslinsho

Köksö med porslinsho

Satsa på gott om förvaringsutrymme om du har möjlighet

Lådor i köksö

Med plats för ved

Köksö med plats för ved

Med vackra detaljer, som i det här fallet, en silverho

Liten ho i silver

Laga mat – Äta – Umgås – Arbeta2021-06-09T17:40:49+02:00

Öppna hyllor, och andra fina detaljer i det här nya köket

Öppna hyllor

Det är detaljerna och de personliga sakerna som skapar hemkänslan och det där extra i köket. Med en bra grund, så kan du sedan variera dig, i det oändliga. Precis som när du byter kuddar i soffan, så kan du i ett kök med öppna hyllor, skapa variation med olika färger och prylar. Home Spo har här ett inlägg med inspiration Så lyckas du med öppna hyllor .

Sköna hem har , 18 kreativa förslag på öppen förvaring . Pinterest är ju också fantastisk källa till inspiration.

Öppna hyllor, och andra fina detaljer i det här nya köket2021-05-05T14:17:08+02:00

Ett riktigt snyggt platsbyggt kök!

Här får bilderna tala för sig själva, vi hoppas du hittar nya idéer till din köksplanering. Hur väljer man kulör till sitt nya kök? Ett tips är att man tänker på rummets storlek. I ett litet rum så kanske köket behöver vara ljusare, medans det i ett större rum kan fungera bra med ett mörkt kök. Vilken känsla vill du förmedla och vad passar bäst in i bostaden? Färger har en underton som drar åt kallt eller varmt och rätt kombination av dessa kan bli riktigt snyggt. Vilken belysning kommer det vara i rummet och hur påverkar det färgerna? Vi har samlat några länkar till bloggar och webbplatser med tips om hur man väljer kulör.

Krickelin´s, Kristin Lagerqvist om hur man väljer kulör för sitt hem, på Krickelin´s
Colorama, färgbutikens råd och tips, Så väljer du rätt kulör, Colorama
“Grönt är skönt”, Interiörstylisten och designern Rikke Bye-Andersen och Ladybloggen
Färgsätt ditt hem, tips på Bonavas webbplats, Bonava , Färgsätt ditt hem, “Ett tips kring färgsättning är att välja en till två färger som ska vara genomgående för väggar, golv och större möbler. Addera sedan…” (Läs mer på Bonava)

Ett riktigt snyggt platsbyggt kök!2021-04-12T23:23:03+02:00

Så många möjligheter…

Integrerade luckor

När kyl och frys får integrerade luckor så blir det en harmoni och helhet i köket. Men visst kan vitvarorna ha snygga detaljer och färger som man vill visa upp, och kanske också en ismaskin som man vill komma åt. Tänk igenom vad som är viktigast för dig när du planerar ditt nya kök. Skriv gärna ner några punkter som du tar med dig till ditt första möte med en av våra arkitekter. Vad gör du mest i köket och vad är viktigt för dig? Det ska ju bli ditt unika och personliga kök. Vi guidar och hjälper dig i processen, med de frågor som du har.

Här är lådorna tillverkade i form av en gammaldags köpmansdisk, och du kan välja antal lådor och storlek. De byggs in i en hel modul och ger verkligen ett fint intryck. Det blir en helhet utan skarvar. I det här exemplet så har man valt spishäll, och en inbyggd köksfläkt ovanför lådorna. Köksfläkten kan få en snygg krönlist.

Köksö

Köksön kan man göra i så många olika varianter, du väljer storlek och detaljer. Man kan ha bänkskivan på ovansidan i trä, sten eller andra material. Man kan ha skåp, lådor, hyllor, vinställ, plats för tidningar och böcker, handdukshängare och sittplatser. Du kan välja att fälla in spishäll och kanske till och med en fläkt, det finns flera alternativ när det kommer till placering, och val av köksfläkt. Du kan välja att fälla in en diskho, vi har många olika exempel på lösningar för det. Möjligheterna är många, så tänk igenom vad som betyder mycket för dig i ditt nya kök. Lagar ni ofta mat, och hur många är ni? Ska det vara en plats där man umgås? Är köket också ett kontor och en plats för läxläsning?

Köksö

Här har vi bilder från två olika köksöar, men prata med våra arkitekter så får du många fler uppslag på vad du kan göra.

Hyllor i skafferi

Den här bilden visar smarta och vackra hyllor och lådor på köksskåpets insida. Oftast visar vi upp bilder på skåpens utsida, men det finns snygga och praktiska lösningar även för insidan av skåp och lådor. Fler bilder och inspiration finns här i webbplatsens galleri, men framförallt på våra sidor i Instagram, Facebook och Pinterest. Länkar hittar ni längst ner här på vår webbplats.

Så många möjligheter…2021-02-17T10:31:51+01:00

Lister och detaljer i köket, samt på bokhyllan

Krönlist fläkt

När du har valt en inbyggd fläkt ovanför spishällen, så kan vi skapa ett så här snyggt fläktkrön.

Hylla och taklist

Taklister blir en vacker detalj i köket som ger en helhet och harmoni. Här har vi också byggt en öppen hylla ovanför dörren. En fin och kul detalj.

Taklist bokhylla

Här har vi skapat en extra vacker taklist till bokhyllan.

Det finns så många möjligheter när man låter platsbygga bokhyllor, kökssnickerier, garderober eller badrumsmöbler.

Lister och detaljer i köket, samt på bokhyllan2021-02-09T10:16:01+01:00

Köksrenovering – bilder före och efter

Här har vi ett nytt underbart platsbyggt kök, där man tydligt ser vilken skillnad det gör med skåp som går upp till tak, och med vackra lister vid golv och tak. Nu har skåpen innanpåliggande luckor och man ser tydligt köksstommarna. Det blir en fin enhet och harmoni. Ugnar har fått plats i en pelare och kyl/frys samt diskmaskin är inbyggda med skåpsluckor. Spishällen blir en finare lösning än den gamla spisen. Köksfläkten är en Diskret från Fjäråskupan. Knopparna heter Antik och kommer från Beslag Design. Bänkskivan är en snygg och tålig Caesarstone Shitake. Vi hoppas att bilderna kan ge dig inspiration till din egen köksplanering, och våra arkitekter finns här för dig.

Köksrenovering – bilder före och efter2021-01-19T16:10:54+01:00

Köksrenovering i sommarstuga

Kök i sommarstuga

Här har köket i en sommarstuga fått ett riktigt lyft. Vi visar ett par bilder på hur köket såg ut innan köksrenoveringen, och flera bilder på det nya resultatet. Den härliga tapeten har fått sin plats med inspiration från en tidigare smultrontapet i köket, nostalgi, sommarminnen och glädje. Köket har en underbar gul kulör och nu finns här alla moderna funktioner, plus gott om förvaringsutrymmen.

Innan renovering

Före köksrenovering

Före renovering

Före köksrenovering

Köksrenovering

Platsbyggt med känsla

Vackert gult kök

Kökslådor

Köksrenovering i sommarstuga2021-01-13T10:36:25+01:00

Platsbyggt med känsla

Nytt retrokök

Här har ett gammalt retrokök fått nytt liv. Våra proffsiga snickare på inredningssnickeriet har byggt nya skåp och lådor i gammal retrostil, och med alla moderna funktioner. Några gamla skåp och detaljer har också bevarats och renoverats. Här har vi en bild innan renoveringen och flera bilder på det nya underbara köket.

retrokök innan renovering

Före köksrenovering

Snyggt retrokök

Gult renoverat retrokök

Retro

Retrokök

Platsbyggt med känsla2021-01-13T10:13:03+01:00

Trendspaning hösten 2020

Trender

”Naturmaterial, och framförallt trä, är extra trendigt 2020.” (Hus&Hem 2020-08-18, 10 stilsäkra detaljer i trä)

”Hösten 2020 är en kärleksfull hyllning till hantverksarbete, återvunnet material och de charmiga skavanker som kommer med det.” (Damernas värld 2020-07-06, Stor guide till höstens inredningstrender 2020)

”– Jag tror på det ännu mer ombonade hemmet, kala uppvisningshem känns bara längre och längre bort. Personligt, fyllt av objekt med historia, mycket textil och framförallt mycket äkta konst! Ett hem som berättar om vem personerna som bor där är, säger Sofia Wood” (Elle Decoration, 2020-07-27, Så ser höstens trender ut 2020)

Oavsett om vi är medvetna om det eller inte, så visst påverkas vi av trender. Trender kan vara jobbiga att följa men de har också sin skönhet och charm. Det är lite som med årstidernas växlingar, vi längtar efter förändring och något nytt. I grunden så finns våra personliga värderingar och tycke och smak, eller kanske också vårt behov av att visa upp något. Ett tips är att sätta sig ner och tänka igenom det som gör oss glada, det som vi själva uppskattar och värderar. Till det kan vi lägga inspiration från trender och förändringar. Att ha en bas i inredningen som man enkelt kan förändra genom tyger, färger och prylar, är ofta mer hållbart i längden och för miljön.

Boktips på temat

Vi har hittat några böcker som vi tycker om, och vill tipsa om.

Inspired by nature av Hans Blomqvist

”It´s hard to put a label on your own style, but when I try do define my look I keep coming back to the words ´natural´and ´personal´. I love the innate imperfection of natural materials and I love nature itself.” Så beskriver Hans Blomqvist sin stil och sitt intresse för inredning. En bok med vackra bilder och mycket inspiration att hämta.

Perfect Imperfect, the beauty of accident, age & patina, av Karen McArtney

Boken har sin grund i det japanska konceptet av wabi-sabi som lyfter den skönhet som finns i det som är äkta och inte perfekt, och förutom Karens texter så har Sharyn Cairns och Glen Proebstel tagit riktigt fina bilder. “Wabi-sabi är den mest iögonenfallande och karaktäristiska egenskapen hos traditionell japansk skönhet. Den intar ungefär samma position i det japanska pantheon av estetiska värden, som de grekiska skönhetsidealen och perfektion gör i västvärlden” (källa Wikipedia).

Ärliga material av Ernst Kirchteiger tillsammans med Åsa Ottosson.

Boken är Ernst personliga berättelse om de fem materialen – järn, sten, trä, ull och glas. Vi är nog många som likt Ernst älskar naturens material och hantverk.
”Och alla köksspisar! Hur små de där järnklumparna än var så måste de ha revolutionerat livet för folk. Istället för att stå med trebenta grytor över sotande öppen eld och laga mat så hade man nu en hel spishäll med en liten ugn och kunde få både värme och varmvatten på köpet.” (citat från boken)

Karen instagramkonto @mccartneyk
Hans instagramkonto @hansblomqvist
Ernst instagramkonto @ernstkirchteigerofficiell
Sharyn instagramkonto @sharyncairns

Kärleken till hantverk har uppmärksammats mycket under de senaste åren. Nu kan man nog säga att det är en hörnsten snarare än en trend inom inredning. Therese Ahlström har i Åhlens reklammagasin skrivit ”Kärlekshistorien mellan hantverkstrenden och inredningsvärlden har bara börjat.” Trä, sten, stål, keramik och glas är alla material som används inom inredningsdesign för att skapa en funktion. Bakom varje hantverksprodukt ligger ett gediget arbete.

Ett uppslag i Perfect Imperfect, the beauty of accident, age & patina

Trendspaning hösten 20202020-08-26T19:39:21+02:00