Idag vill vill gärna ha både det moderna och kanske även inslag av det som är gammaldags i våra nya kök. Det som är gammaldags och kanske nostalgi betyder mycket för känslan i rummet.

Mat smakar bättre ute i naturen och att laga mat över en öppen eld är en härlig känsla. Att få in elden i hemmet, att känna värmen, se lågorna, och höra elden spraka, är något som många verkligen uppskattar och tycker är mysigt.

Det är inte alltid lika mysigt med eventuell röklukt och om det är svårigheter att anpassa temperaturer. Så de flesta är glada över och njuter av, eller kanske till och med tar för givet, alla de moderna funktioner som vi har i dagens kök.

När du har varit ute och rest, så har du om du har besökt olika hem, kanske fått se och uppleva hur köksstandarden kan variera. Vid förra sekelskiftet i Sverige så var också standarden på kök långt ifrån dagens.

Idag vill vi att våra kök är både funktionella, hållbara, med hög kvalitet, och snygga/vackra. Vi lagar mat, umgås och arbetar i våra kök, så drömmen är kanske ett stort kök, eller en öppen planlösning. Köket har nog också blivit lite av en statuspryl, något vi kanske gärna visar upp för andra. Även om köket är litet och förutsättningarna att förnya små, så finns det många saker man kan göra med enkla medel, för att förnya och förbättra. I slutänden så är det hemkänslan och charmen som räknas.

Här kommer bilder på kök där kunden har valt att bevara eller installera en gammaldags vedspis, eller en kamin. Och visst skapar det en mysig känsla i köket.

Vedspisen, med sprakande och värmande lågor, till höger om den moderna spishällen.

Kaminen ligger i anslutning till köket, och här blir det mysigt att tända en värmande brasa.

Praktiskt om det skulle bli strömavbrott. I köket finns också moderna spisar och ugnar.

Vedspisen i fokus, är det i det här charmiga köket, med en mindre spishäll till vänster och en modern ugn till höger.

Charmigt med vedförvaring i köket.

Moderna funktioner och gammaldags charm i det här vackra köket.

Vedspisen har här fått en extra snygg bakgrund, från kundens hemland. Det är detaljerna som skapar hemkänslan.

Moderna vitvaror har vi i det här köket, ugnar i pelare, till vänster om den vackra vedspisen.

Underbart kök på sommarstället, där det moderna och det gammaldags charmiga samsas i köket. Ugnar i pelare, en spishäll och en vedspis.