I Sverige finns många byggnadsvårdsbutiker att besöka för att hämta inspiration och göra inköp. I gamla byggnader runt om i landet kan vi också hämta idéer från äldre tidsepoker och stilar. Fram till 1700-talets slut dominerade trähusbebyggelsen Sverige. Tiden från 1700-talets slut och till runt 1850 var en period med långsam utveckling i Sverige. Industrin låg i sin linda, men sedan när den tog fart, då hände mycket på många områden i landet. Industrialismen påverkade hur vi lever och bor. Under det förra sekelskiftet så var köken oftast enkla med några köksskåp, hyllor, vedspis och oftast en zinkplåtklädd diskbänk med en utslagsvask i emaljerat gjutjärn. I de öppna hyllorna kunde man ha pannor, kastruller, kryddburkar och dylikt. För de som var rikare i samhället, så var serveringsrum och kök i regel tjänstefolkets domäner.

Idag vill vi ju ha moderna och funktionella kök, med de bästa funktionerna. Kök ska vara praktiska och underlätta vardagen, samtidigt som de också är rum som vi umgås i. Vi sitter kanske vid köksbordet med pappersarbete, läxor, spel, förutom mat och fika med familj och vänner.

Att hämta inspiration från det förra sekelskiftet, till detaljer och kulörer i våra kök, kan vara roliga projekt. Här kommer några bilder som vi har samlat på oss under resor i Sverige och Norge.