Det här fina köket finns i ett hus som byggdes 1944. Huset med lägenheter ägs av en privat hyresvärd och för 12 år sedan fick hyresgästerna möjlighet att köpa ut hyresrätterna. I husen finns stora skyddsrum i källaren, eftersom de byggdes i slutet av andra världskriget.

När kunden ville renovera sitt kök, så ville hon behålla några av skåpen, som är från 40-talet. Skåpet till vänster med kaffekoppar är bevarat i original. Likaså de två små skåpen ovanför kylskåpet. Luckorna har fått ny färg. De andra skåpen och lådorna är nytillverkade i vårt snickeri. Att bevara stilen men få moderna funktioner är värdefullt. Funkis, eller retro, kärt barn har många namn.

I början på 1900-talet var jugendstilen populär och även att ha marmor som stänkskydd bakom diskbänken, åtminstone för de som hade resurser. Tapeten i det här köket är också i jugendstil.

På engelska tapetmagasinets webbplats så läser vi:
“Berlin är en av de allra vackraste tapeterna från Lim & Handtryck med kaskader av blommor och blad som verkligen står ut från mängden.” “Ur kollektionen Tid & Rum med handtryckta tapeter, en kollektion som är 1900-talets stilbok med Art and Crafts, Jugend, Art Deco och sent -60-tal. En tapet från Lim & Handtryck ger en genuin tapetkänsla och skapas på originalvalsar i den makalöst vackra ”Rosenmaskinen”, … ” https://www.engelskatapetmagasinet.se/sv/articles/2.236.3661/lim-handtryck-berlin

Beslagen är tillverkade i snickeriet och de är i teak. Att kunden valde teak är för att hon har ett köksbord i teak och några saker som hon har ärvt från sitt föräldrahem. På 50-talet var det vanligt med beslag i mahogny. Teak är populärt och har en bra slitstyrka och lång hållbarhet. Man bör välja odlad teak från hållbara skogsbruk. Handel med äkta mahogny är idag förbjudet i många länder eftersom för stor avverkning hotar regnskogarna.

Den lilla inbyggda hyllan till vänster om kylskåpet har plats för arvegods från mormors mor och kylskåpet har fått sin plats där det gamla skafferiet var. Spis och ugn har dagens moderna funktioner och ger lyx i ett kök med historia.